Ciasto na Walentynki – 3 pewne przepisy!

Ciasto walentynkowe

Przez żołądek do serca, jak mówi stare polskie powiedzenie. Podczas walentynkowej kolacji możesz się przekonać czy to prawda. Każdy z nas uwielbia słodkości, więc zakochane ciasto będzie strzałem w dziesiątkę.

Sernik na zimno z owocową galaretką

Do jego wykonania potrzebujesz 3 jajek, szklankę cukru, 2 waniliowe serki homogenizowane, pół szklanki mleka, 3 łyżki żelatyny, 200g masła oraz galaretka w proszku o smaku, który lubi nasza druga połówka. Jak go zrobić? Oddzielmy żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Później dodaj stopione, przestudzone masło, całość wymieszaj. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do przygotowanej wcześniej masy. Dodaj serki homogenizowane i znów wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, którą delikatnie i powoli dodawaj do masy serowej, by stała się ona bardziej puszysta. Masę nałóż do płaskiej salaterki albo tortownicy i wstaw na kilka godzin do lodówki. Gdy masa całkiem stężeje zalej ją tężejącą galaretką owocową. Aby dodać trochę innego smaku, do masy serowej możesz dodać kawałki różnych owoców, lub położyć owoce na masie przed wlaniem galaretki.

Banan + czekolada

Składniki potrzebne do tego ciasta: 250g cukru, tyle samo masła lub margaryny, 3 jajka, 300g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki kakao, 40g czekolady (wybór czekolady należy do was, może być gorzka lub mleczna), i 4 banany. Składniki potrzebne do wykonania polewy: czekolada (również zależy od preferencji) i 1 łyżeczka oleju. Jak je zrobić? Banany ugniatamy widelcem ( możemy je również zmiksować blenderem). Czekoladę najlepiej zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukier, masło, jajka i banany miksujemy razem około 3 minuty. Uwaga! Masa nie będzie jednolita, ale o to chodzi. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i startą czekoladę mieszamy razem w osobnej miseczce. Dodajemy zawartość do masy (najlepiej zrobić to w dwóch porcjach, cały czas lekko mieszając mikserem), mieszamy jeszcze chwilkę tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanych do 180°C przez około 70 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto w środku, przy uchylonych drzwiczkach. Najlepiej pozostawić je na całą noc do ostygnięcia. Polewa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżeczki oleju. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować plasterkami banana.

Tarta miętowa

Składniki potrzebne do zrobienia ciasta: 1,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki cukru, 2 jajka, pół kostki masła oraz 2 łyżki esencji waniliowej. Zagniatamy ciasto i wstawiamy je do lodówki na pół godziny. Po upłynięciu tego czasu formę do tart smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wyłożoną formę ciastem (boki i spód) nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25-30 minut. Po upieczeniu ciasto należy dobrze wystudzić. Jak zrobić miętowy budyń? Użyj 2 waniliowych budyni, przygotowując je według przepisu na opakowaniu. Dolej do nich syrop miętowy w odpowiadającej ci ilości i gotowe! Kiedy będzie już gotowy wylej go na upieczony wcześniej spód ciasta. Polewę zrobisz z 2 łyżek kakao, 2 łyżek masła, i takiej samej ilości cukru. Dodaj 1 łyżkę esencji waniliowej i 1 łyżkę mleka. Gotową polewą polej budyń. Całość wstaw do lodówki aż się dobrze schłodzi. Smacznego!

VN:F [1.9.21_1169]
Oceń artykuł:
"Ciasto na Walentynki - 3 pewne przepisy!" - Ocena: 3.0/5 (na podstawie 4 ocen)
Inne artykuły, które powinny Cię również zainteresować:
Jakie ciasto upiec na walentynki? – 4 romantyczne słodkości
Pomysły na ciasteczka walentynkowe

Skomentuj